Part of exhibition
History
-
I en kokbok för ”finare matlagning” från 1700-talet, där många av recepten dryper av socker, kan man se att det gick åt inte mindre än 800 gram till en stor fin kaka – vilket statistiskt motsvarade tre personers årsförbrukning som vid denna tid låg på 250–300 gram.
År 1800 importerades drygt 1 600 ton råsocker, vilket enligt statistiken skulle ha betytt cirka ett halvt kilo per person och år. Men utslaget på befolkningsmängd säger detta inte så mycket eftersom det var ett fåtal som stod för nästan all konsumtion.
Bruket av socker förändrade umgängesformerna. Till att börja med lades i burgnare kretsar allt större vikt vid efterrätter och man serverade gärna både glass, insyltade frukter och konfekt.
Det sista var huvudnumret och bestod av färggranna skapelser i olika former, upplagda på eleganta fat av förgyllt silver.
Att godis ska tilltala ögat är en tradition som går tillbaka till den tid då sockerbagarna levererade magnifikt formgivna, grant målade – och ätbara – skulpturer till de besuttnas bord för att visualisera makt, resurser och status.
Inmundigandet av sötsaker kom också att ge upphov till en ny form av bjudningar, där – företrädesvis – damer festade på kaffe, te eller choklad med diverse bakverk som tilltugg.
Förvärv: 2017
- Förvärvat frånDahl, Anders
- Givare, ortSverige Östergötland Östergötland Söderköping Söderköping Söderköping
Produktion: 1798 (Q 2 (1798) )
- TillverkareHjulström, Anders
- TillverkningsortSverige Västmanland Västmanland Köping Köping Köping
Classification
-
- Servering och förtäringOU 264
References
-
- LitteraturreferenserUpmark, Gustaf, "Guld och Silversmeder i Sverige 1520-1850", Stockholm 1925
License information
-
License
Attribution (CC BY)
- Photographer Ludwigsson, Jörgen
- Ägare av original Kulturparken Småland AB
Endast bildlicens. Avbildade föremål kan ha egen upphovsrätt.
Metadata
- IdentifierM 66607
- Part of collectionFöremål
- Owner of collectionKulturparken Småland/Smålands museum
- InstitutionKulturparken Småland / Smålands museum
- Date publishedJanuary 12, 2018
- Date updatedSeptember 3, 2020
- DIMU-CODE021027410121
- UUID98cc477e-14fc-4294-a97a-50f5392c63cb
- Tags
Add a comment or suggest edits
To publish a public comment on the object, select «Leave a comment». To send an inquiry directly to the museum, select «Send an inquiry».