main article image
Schreiner David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Nyfiken på. Tingen berättar om Sundsvall under fyra århundraden. 1600-talet

Sundsvalls historia sträcker sig tillbaka till 1621 då staden grundades som handelsplats. Det är en historia präglad av utmaningar och motgångar men också förmågan att återhämta sig.

Idag är Sundsvall en livlig och mångsidig stad med en rik historia samtidigt som den blickar mot framtiden.

I museets samlingar finns föremål och arkivmaterial som bär på berättelser om tiden och människorna. Det är en berättelse om Sundsvalls övergång från liten kustby till modern stad.

Föremålen är utvalda med hjälp av flera referensgrupper och museets personal. Introduktionstexterna är ett samarbete med Mittuniversitetet.

Utställningen är en del av Sundsvalls 400-årsjubileum.

Före stadsgrundandet 1621

Fram till 1800-talet var en stad en plats där invånarna fått särskilda förmåner av statsmakten, till exempel ett visst mått av självstyre och rätten att följa den lag som gällde enbart för städerna. I den meningen fanns det ingen stad i Sundsvallstrakten före grundandet på 1620-talet. Men det har funnits samhällen vid flodmynningarna till Sundsvallsfjärden långt innan dess. Storleken på befolkningen har nog varierat men bebyggelsemönstret har upprepat sig genom århundradena. Från olika tider men på samma platser i trakten vittnar i tur och ordning storhögar, runstenar, medeltidskyrkor och historiska dokument om en kontinuitet av förtätad bebyggelse i Sundsvallstrakten, från järnåldern och fram till vår tid. Spåren av dessa historiska föregångare till dagens stad hjälper oss att förstå hur livet vid Sundsvallsbukten förändrats genom ständiga kontakter med världen utanför, precis som det fortsätter att göra idag.

Tidiga och tydliga tecken på samhällen i trakten är de storhögar som återfinns till exempel vid Njurunda, Högom, Timrå, Skön och Alnö. Det är väldiga monument och anger platserna för stormannagårdar från tiden omkring 300 – 600 e Kr., alltså från folkvandringstiden fram till den period när tidigmedeltida kungadömen började ta form i Europa. Högarna i Sundsvallstrakten var sin tids statusbyggen där den elit som gjorde vinster på det jämtländska järnet markerade sin position i landskapet. Högomsgraven är arkeologiskt undersökt och fynden från utgrävningarna vittnar om att man redan på den tiden hade kontakter med kontinenten. Glas, guld och annan lyx som importerats från främmande länder visade upp ägarens status och kunde delas ut som prestigefyllda gåvor av den storman som ville knyta folk i bygden till sig – föremål likt dem vi nu kan se i utställningarna bidrog alltså till att hålla ihop tidiga samhällen vid Sundsvallsfjärden.

På samma platser men från 1000-talet är det istället runstenar som ger belägg för tidiga samhällen i Sundsvallstrakten, liksom för deras kontakter med omvärlden. Runstenarna i trakten kommer från den tid då en kungamakt med anspråk både på Svea- och Götalandskapen börjat växa fram, men något enhetligt svenskt rike som innefattade även Mellannorrland fanns inte ännu. Runstenarna vittnar ändå om att traktens sociala elit delade kulturella föreställningar och uttryck med eliterna söderöver. Stenarna har till exempel kristna symboler och visar alltså hur man tog efter den europeiska religion och kultur som spred sig norr och österut över Europa vid tiden. Vikingatida resor och handel hade fört med sig kulturella influenser. Runstenarna är för övrigt också de äldsta skriftliga källor som ger namn på kvinnor och män som levde här i området för omkring 1000 år sedan, till exempel Altrud i Attmar, Disvi i Berga och Björn i Skön.

Många av Sundsvallstraktens runinskrifter återfinns i närheten av kyrkor med medeltida ursprung. Omkring år 1200 fanns stenkyrkor i till exempel Skön, Alnö, Attmar och Kvissle, men man får anta att det innan dess funnits träkyrkor för gudstjänstlivet. Kyrkbyggena vittnar inte bara om att den kristna kulten definitivt slagit rot utan också om bygdens omvandling mot ett medeltida samhälle, med en ny social och politisk ordning, en förändrad ekonomi och en ny kultur. Befolkningen runt Sundsvallsbukten inlemmades allt eftersom i den administrativa organisation som omfattade hela Europa genom att indelas i socknar som sorterade under stift. Landskapet hörde under medeltiden till Uppsalastiftet, som åtminstone från 1300-talet företräddes av en prost placerad i Skön. Kyrkans prästerskap utgjorde en ny social kategori i trakten. Och de kom med nya krav på invånarna. I de skriftliga dokumenten kan vi se hur man förhandlade med män från områdets världsliga elit – till exempel lagmannen Nils, som förmodligen hörde hemma i Birsta – om utbetalningen av kyrkliga skatter. Skatter var alltså en annan nymodighet som befolkningen nu fick vänja sig vid, även om flera exempel ur källorna klagar på norrlänningarnas bristande betalningsvilja.

I spåren av kyrkan följde kungamakten och Medelpad inlemmades med tiden som ett landskap i det medeltida svenska riket. Många svenska städer grundades under medeltiden, men ingen som låg norr om Gävle. Kungamakten försökte också reglera den norrländska handeln och styra den till Stockholm. Men trots att ingen av de ovan nämnda orterna i trakten fick kungliga privilegier, och därmed blev stad i rättslig mening, så fyllde några av dem ändå viktiga urbana centralortsfunktioner. Det kanske tydligaste exemplet på det är Selånger. Där fanns en tingsplats för att hantera regionala frågor och rättsfall där man dömde enligt Hälsingelagen, som var namnet på den lag som gällde för hela Norrland. Här fanns åtminstone från början av 1300-talet också kungamakten representerad genom en kungsgård, en så kallad husaby, dit skatten till kronan skulle levereras. Eftersom vattennivån var högre än idag låg platsen vid havsfjärden, så här fanns också en hamn som gjorde att skattepersedlar och andra varor lätt kunde transporteras. Namnet på hamnen, S:t Olofs hamn, antyder också ett annat viktigt skäl till att resa genom trakten: här började den pilgrimsled som förde till helgonets grav i Norge. Kungamakten gav alltså inga för staden typiska privilegier till Selånger. Men det hindrade inte representanterna på tinget år 1519 från att ta saken i egna händer och själva besluta att S:t Olofs hamn skulle fungera som en sådan, fri från avgifter för den som ville komma med nyttiga varor.

Biörn Tjällén, Docent i historia, Mittuniversitetet

Interimsprivilegierna, 1621-08-23

Sundsvall var en av sex norrländska städer som grundades under åren 1620¬1622. Staden Sundsvall fick till en början interimsprivilegier som utfärdades av riksrådet Johan Skytte och undertecknades av fyra statsråd den 23 augusti 1621, det datum som räknas som stadens grundande. Kungen, Gustaf II Adolf var i Ryssland och krigade och kunde inte själv underteckna privilegiebrevet. Interimsprivilegierna gällde till 1624, då kungen återkom till Sverige och undertecknade privilegiebrevet.

Privilegiebrevet finns inte bevarat, sannolikt på grund av slottsbranden 1697 då slottet Tre kronor och större delen av Sveriges gamla riksarkiv och kungliga bibliotek förstördes.

Interimsprivilegierna, 1621-08-23 Kungliga biblioteket

Uppläsning ur Sundsvalls stads privilegiebrev, 1624-04-15

Sundsvall, Sverige och världen under 1600-talet

I augusti månad år 1621 utfärdade riksrådet i konungens frånvaro provisoriska privilegier för Sundsvalls stad. Detta bör ses som året för stadens grundläggande, men de formella privilegierna utfärdades först några år senare, den 15 april 1624 av konung Gustav II Adolf själv. I dessa utvidgades också stadens rättigheter och egendomar något. Handeln skulle koncentreras till staden, som dessutom fick rätt till en frimarknad i Borgsjö socken, dit det var tänkt att handeln med Jämtland skulle koncentreras. Staden fick dessutom tillgång till jord som borgarna kunde bruka för sina egna behov. Viktigt för framtiden blev de fiskevatten som staden fick vid Brämön och det närliggande fastlandet kring Lörudden och andra kringliggande fiskehamnar.

Varför grundades då Sundsvall? De nya städerna vid denna tid var många, inte minst de i Bottenhavs- och Bottenviksområdet. Sedan slutet av 1500-talet fanns Hudiksvall och Härnösand. Uleåborg anlades 1605, Söderhamn 1620, Umeå 1622, Piteå 1621, Luleå samma år, liksom Torneå. Lanthandeln kunde inte längre tolereras, utan handeln skulle kontrolleras med kraft och via de nya städerna. Grundandet av Sundsvall passar väl in i detta sammanhang. Ur kronans perspektiv gav detta stora vinster genom att det underlättade uttaget av tullar och skatter.

Östersjön drogs under denna tid in i det internationella handelssystemet, där framför allt Nederländerna och Storbritannien hade intresse av de varor som fanns här – spannmål från dagens Polen och Baltikum; beck, tjära och andra trävaror från de skogrika områdena längre norrut. Även politiskt ökade dessa staters intresse över att kunna kontrollera Östersjörummet. Den svenska stormakten strävade å sin sida att utnyttja denna efterfrågan samtidigt som den ville stärka sin kontroll över ekonomin. Då kom också tidens vedertagna internationella ekonomiska teori väl till pass. Den brukar benämnas ”merkantilism” och syftade efter att öka statsmaktens styrka genom att kontrollera handeln. Importen skulle vara så liten som möjligt och exporten skulle maximeras. Målet var att landet skulle få en positiv handelsbalans. Tullarna blev en viktig inkomstpost för statsmakten och då var det en fördel om handeln kunde dirigeras till ett mindre antal hamnar – städerna.

Olof Träsks karta, 1642. Staden ligger kvar i sitt ursprungliga läge. Kyrkan är den enda byggnad som tagits med på kartan. Staden är omgiven av ett staket, utanför breder ängar och odlingsmark ut sig. Runt tjärnen längst till höger kommer staden att ligga efter stadsflytten.

Stockholm befann sig i en kraftig utveckling och förvandlades alltmer till en huvudstad. Staden hade länge varit Sveriges viktigaste stad, men i praktiken hade riket länge styrts från den plats där kungen befann sig. Allteftersom administrationen växte blev den emellertid mer stationär i staden och dess viktiga slott. Den svenska stormaktens framväxt befäste denna roll för Stockholm som huvudstad i ett välde som vid denna tid kom att omfatta i stort sett hela Östersjöområdet. Kronans handelspolitik gick till stor del ut på att gynna denna huvudstad, dit handeln och köpenskapen skulle koncentreras. En tanke bakom detta var naturligtvis också att Stockholms storköpmän skulle kunna fungera som långivare för kronans oändliga behov.

Handeln skulle alltså styras till städerna och enbart vissa städer skulle ha rätt till utrikeshandel. År 1614 stadgades att alla städer i Norrland och Finland, samt invånarna på Åland, inte fick handla med utlandet, utan endast med Stockholm. Detta så kallade ”Bottniska handelstvång” medförde att de norrländska städerna, däribland Sundvall, blev underordnade Stockholm och dess behov. Detta blev ännu mer markerat när den första slussen i Stockholm anlades på 1630-talet och när år 1642 den nya, förbättrade slussen stod färdig. Nu blev det slut med utomståendes handel in i Mälaren efter spannmål, vilken nu också borgarna i Stockholm fick kontroll över. Ekonomiskt blev staden alltså en nod för hela Östersjöhandeln och inte minst den som kom norrifrån.

Sten Klyfts karta, 1686 Staden har flyttats till sitt nuvarande läge. Hemmanen Sund, Åkersvik och Köpstaden, på vilkas ägor Sundsvall grundlades, är utmärkta till väster om staden. Stafsättsbäcken utgör gränsen mot Sköns socken. Nuvarande Norra berget heter Sundsberget. Södra berget heter Storberget.

Denna ekonomiska politik var alltså grunden till att Sundsvall fick sina stadsprivilegier. Det rörde sig snarare om en begränsning av den tidigare relativt fria norrlandshandeln, som nu bara skulle få bedrivas i städerna. Entusiasmen i Medelpad för den nya staden var därför begränsad. Tanken var att handeln i Medelpad skulle koncentreras mot Sundsvall, men i verkligheten var det till en början få handelsmän som flyttade in i staden. Antalet hantverkare var också ganska fåtaliga. I privilegierna nämns att Sundsvall hade tillkommit på initiativ av ”undersåtar och smeder” i Medelpad, och även om det var lite si och så med denna önskan avslöjar det att kronan också hade tänkt sig att här skulle koncentreras ett antal smeder som kunde tillverka gevär åt kronan. Det är därför Sundsvalls stadsvapen idag ser ut som det gör: två korsande muskötgafflar med en s.k. stormhatt ovanpå, vilket refererar till vapentillverkningen. Denna blev emellertid kortvarig och i stället koncentrerades den till Söderhamn.

Sundsvall var en stad med ringa ekonomisk styrka, även om man kan märka en viss tillväxt mot slutet av århundradet. Här fanns inga centrala administrativa funktioner, som hos grannstaden Härnösand, där det en kort tid fanns en landshövding och som i mitten av århundradet blev en stiftsstad. Sundsvall var inte heller någon stor stad. Snarare kan vi tala om att det vid denna tid rörde sig om en större by. Från att i begynnelseskedet ha haft endast omkring 200-300 invånare, växte staden till 400 invånare år 1700. Ekonomin började emellertid komma igång så smått under de sista decennierna av seklet. Handeln med trävaror blev viktigare, stimulerad av en ökad efterfrågan. Till en del stimulerades den av den stora efterfrågan på trävaror som uppstod efter den enorma branden i London år 1666, då mer än 100000 människor måste få nya bostäder och ett stort antal offentliga byggnader behövde ersättas. Men fortfarande var Sundsvall en ”stad” som väntade på att fyllas med ett innehåll.

Jan Samuelsson, Professor emeritus, Mittuniversitetet

Lyssna på berättelser ur arkivet

Ur Sundsvalls stads domböcker 1652

”Blåkullafärder och krigsuppbåd”. Ur Sundsvalls historia, del 1. Nils Ahnlund, 1921

Lyssna på kören Swing Kids, Sundsvalls Kulturskola som sjunger visor från 1600-talet

Räven raskar över isen
Den blomstertid nu kommer

Karta över Sundsvall, 1690-tal

Kartan är gjord efter att Sundsvall flyttades till sitt nuvarande läge. Stadens centrum var centrerat runt en tjärn, varpå delar av dagens Vängåvan är anlagd. Kyrka och rådstuga är särskilt antecknade. Tullstaket vid stadens västra och södra gräns.

Barthold Otto Schmoll, akvarell Kungliga biblioteket

Kartor över Sundsvall

Kika närmare på kartor över Sundsvall

När Sundsvall grundades levde nästan alla på fiske

Strömmingsfångst, rensning av fisk. Okänt var eventuellt Njurundatrakten. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

I 400 år har rätten att fiska vid Lörudden och Brämön tillhört Sundsvall. Gustav II Adolf tog den helt sonika från de markägande bönderna i Njurunda och gav den till borgarna i den nya stad han slutgiltigt grundade 1624. Det blev förstås ett herrans liv. Slagsmål rentav. Klagobrev till kungen. Rättsliga prövningar till långt in på 1800-talet.

Men för sundsvallsborna var fisket livsnödvändigt. I mitten på 1600-talet ägnade sig nästan alla, inklusive borgmästaren, åt fiske vid Njurundakusten sommartid. Dessutom arrenderades fiskerätt ut till de gävlebor som hade slagit läger på Lörudden och Brämön långt innan Sundsvall grundades. Det gav intäkter som svarade för mer än hälften av stadskassan så borgarna slapp betala skatt som man fick göra i andra städer.

Gävleborna blev så småningom utträngda ur fiskelägena och fick vända hemåt igen. En bra bit in på 1900-talet var det fortfarande bara sundsvallsbor som fick etablera sig som yrkesfiskare vid Brämösundet. I århundraden, fram till 1930-talet då det blev landsväg till Lörudden, seglade man ut från Sundsvall på våren med familjer, tjänstefolk och boskap och vände tillbaka till stan igen på senhösten.

Det var framför allt strömming som fiskades och den saltades in i stora träkar innan den kunde fraktas in till stan på hösten och säljas i tunnor och kaggar. Före motorbåtarnas tid var det sällan man hade möjlighet att sälja färsk fisk.

Med vägförbindelsen förändrades både fiskförsäljning och fiskarliv radikalt. Färsk fisk kunde levereras till stan varje dag och fiskarna kunde bosätta sig året runt på Lörudden. Ända fram till slutet av 1900-talet var det i högsta grad ett levande fiskeläge med bland annat stora fångster av lax. Men idag är fiskenäringen i Sundsvall marginaliserad.

Ute vid Brämösundet är en fyrahundraårig epok på väg mot sitt slut. På Brämön är yrkesfisket försvunnet sedan många årtionden tillbaka och på Lörudden är det också på väg att dö ut.

Hans-Olov Jonsson

Litteraturkällor

  • Nils Ahnlund, Sundsvalls historia. Del I. Tiden 1621-1721, Sundsvall 1921.

  • Nils Blomkvist, ”När blev Sundsvall stad? Om stadsbildningens förutsättningar, föregångare och slutliga förverkligande”, Lars-Göran Tedebrand (red.), Sundsvalls historia, del III, Sundsvall 1996.

  • Carl-Fredrik Corin, Folke Sleman (utg.), Privilegier, resolutioner och förordningar för Sveriges städer. Sjätte delen (1621-1632), Stockholm 1985.

  • Hans-Olof Jonsson, ”Fiskerskapet”, Lars-Göran Tedebrand (red.), Sundsvalls historia, del III, Sundsvall 1996.

  • Inger Liliequist, ”Stadsplanering och bebyggelseutveckling från 1621 fram till branden 1888”, Lars-Göran Tedebrand (red.), Sundsvalls historia, del III, Sundsvall 1996.

  • Mauritz Nyström, ”I väntan på sin stora roll. Näringar och handelskapitalism 1624-1865, Lars-Göran Tedebrand (red.), Sundsvalls historia, del III, Sundsvall 1996.

  • Lars-Göran Tedebrand, ”Människor och strukturer intill 1860”, Lars-Göran Tedebrand (red.), Sundsvalls historia, del III, Sundsvall 1996.

Order this image

Share to