main article image
Schreiner David /Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Nyfiken på. Tingen berättar om Sundsvall under fyra århundraden. 1800-talet

Sundsvalls historia sträcker sig tillbaka till 1621 då staden grundades som handelsplats. Det är en historia präglad av utmaningar och motgångar men också förmågan att återhämta sig.

Idag är Sundsvall en livlig och mångsidig stad med en rik historia samtidigt som den blickar mot framtiden.

I museets samlingar finns föremål och arkivmaterial som bär på berättelser om tiden och människorna. Det är en berättelse om Sundsvalls övergång från liten kustby till modern stad. Föremålen är utvalda med hjälp av flera referensgrupper och museets personal. Introduktionstexterna är ett samarbete med Mittuniversitetet.

Utställningen är en del av Sundsvalls 400-årsjubileum.

Sundsvall, Sverige och världen under 1800-talet

Stadsbranden i Sundsvall en junidag 1888 kom på många sätt att markera slutet på ett händelserikt århundrade för staden. Det var en imponerande utveckling som ägt rum på förhållandevis kort tid, både i Sundsvall och i dess omgivning. Den vid seklets början inte mer än lätt förvuxna fiskeby, som återuppbyggts efter den tidigare branden 1803, hade omvandlats till centrumstad för ett av Europas största skogsindustridistrikt. Att Sundsvalls omvandling under 1800-talet varit lyckosam, i alla fall för vissa, visades i de nya stenpalats som mot seklets slut reste sig ur askan efter den gamla nedbrunna trästaden. Borgarklassens starka position i det medelpadska lokalsamhället reflekterades i deras nya bostäder, i såväl stadspalatsen i innerstaden som i deras sommarvillor i Petersvik.

Sundsvall under 1800-talet kan på flera sätt betraktas som ett fönster att se den samtida världen genom. Seklets strukturomvandlingsprocesser, som så kraftigt omdanade fiske- och handelsstaden Sundsvall, var gemensamma angelägenheter, möjligheter och problem för folk lite varstans i Sverige och världen. Nya idéer om socialism, konservatism och politisk, eller i alla fall ekonomisk, liberalism, spreds över världen. Även om huvuddelen av 1800-talet för Sveriges del utrikespolitiskt sett blev fredlig, så kom imperialism och nationalism, både tankemässigt och i praktiskt utövande, att skapa nya konflikter och nya förtryckande system runt om i världen.

Den politiska, ekonomiska, sociala, kulturella och idémässiga omdaningen av samhället ökade i styrka under 1800-talet. Det var inte bara i Sundsvall gränser flyttades och borgarklassen blev den dominerande politiska kraften. Förlusten i 1808-1809 års krig medförde att Sverige tvingades avträda ”östra rikshalvan”, Finland, till Ryssland. Istället kom Sverige att bilda union med Norge, vilken upplöstes först 1905. Det gustavianska enväldet ersattes dels med en ny grundlag, 1809 års konstitutionella författning, dels med en ny ”franskimporterad” kungaätt, Bernadotte, på Stockholms slott. 1866 ersattes så ståndsriksdagen av en tvåkammarriksdag. Ett tydligt tecken på nya maktkonstellationers etablering, ståndssamhällets fall och klassamhällets intåg, och på borgarklassens framflyttade ställning. Folket gick från att vara undersåtar i en konglomeratstat till medborgare i en nationalstat. Den absoluta majoriteten av dem var fattiga och förtryckta arbetare i lantbrukets eller industrins tjänst.

Även om urbaniseringen och industrialiseringen tilltog i styrka under hela det långa seklet såväl i Sundsvall som i Sverige bodde huvuddelen av svenskarna under 1800-talet på landsbygden, och försörjde sig på ett eller annat sätt inom jordbruket. Men även agrarsamhället var i stadd förändring, och skillnaderna inom och mellan olika grupper i jordbruket var stora. Antalet egendomslösa ökade i antal, emedan mer välmående bönder blev till hemmansägare. På sikt skulle de egendomslösa jordarbetarna bli en viktig arbetskraftstillgång för industrin, som för sågverken runt Sundsvall. Vissa flyttlass gick dock längre än till inhemska industriorter. Ungefär 1,5 miljoner svenskar lämnade Sverige från mitten av 1800-talet fram till 1920. De flesta utvandrade till USA, och återvände aldrig. Vid perioder av svält eller politisk konflikt, som vid nödåren i slutet av 1860-talet eller efter Sundsvallsstrejken 1879, ökade emigrationen.

Sundsvall under 1800-talet

Sundsvalls hamninlopp med segelfatyg ankrade på redden. Stadsmon i bakgrunden. Hellberg, Fredrik Wilhelm / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Tunadals ångsåg, den första ångsågen i Sundsvall. Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Kyrkan Lovisa Ulrika från väster. Fredrik Bünsows ljusa villa strax framför kyrkan. Närmast till vänster skymtar baptistkapellet som brann ner 1877. Nordlöw, Eric / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Nävsta skola i Selånger, Medelpads första folkskola okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Kallbadhuset i hamnen med båtarna Svartvik, Enig, Rudolf samt Neptun vid kajen. Kallbadhuset uppfördes 1878 och lades ned 1910. Platsen ansågs olämplig p g a de orenheter som fanns i vattnet bl a det orenade kloakvattnet som släpptes ut i Selångersån. Nilsson, N G / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Vängåvan och Hotell Nord (uppfört 1876) mitt i bild, före branden. Wesséns hus till vänster var en av de få byggnader som klarade sig genom branden. Hellberg, Fredrik Wilhelm / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
A G Dahlman öppnar garnbod 1885 okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Selångersån med vy mot Åkroken med bl a Kronobränneriet. Vykort. Kindlund, Adéle / Sundsvalls museum Public domain mark (CC pdm)
Vindskärsvarv med skonerten Sylphide på stapelbädden. Bogserbåtarna Löfudden och Bull på slipar. Tjuvholmen i bakgrunden. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Fängelset, kronohäktet, i Sundsvall. Uppfört 1879. Den gulfärgade byggnaden inrymde 53 celler, en administrationsavdelning, bostäder för fängelsedirektören och en 1:e konstapel samt rättegångslokal. Runt delar av byggnaden fanns en kraftig mur. Kronohäktet upphörde med sin verksamhet 1946 och i maj 1959 revs muren och byggnaden. Så snart allt var borta byggdes i stället en skola, Åkersviksskolan. Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Gamla järnvägsstationen från 1874. Fotograferad från väster. Nu Kasino (2015). Den nya Centralstationen tillkom 1925. Nilsson, N G / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Bilden visar i förgrunden Vängåvan och Esplanaden, i bakgrunden Storgatan med bebyggelse. Bebyggelsen består bland annat av det Granska huset, det Rahmska huset, Sundsvalls folkbank och det Kihlmanska huset. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Befolkningen i Sverige ökade mycket snabbt, från 2,4 miljoner i början av 1800-talet till 5,1 miljoner vid seklets slut. Den snabba folkökningen var alltså inte ett exklusivt fenomen för Sundsvall. De flesta föddes, levde och dog under knappa ekonomiska förhållanden, oavsett om livet levdes fram på malmarna i en alltmer myllrande industristad eller inte. Det svenska samhället hade inte heller beredskap, kunskap eller vilja att hantera det ständigt växande antalet fattiga. Tidens socialpolitik kännetecknades av högst begränsade ekonomiska resurser, starka repressiva inslag och stora klass- och genusskillnader. Huvudsyftet var att lindra nöd, och huvudansvaret föll på den lokala politiska nivån, socknen. Från 1866 ersatt av kommunen. Tidens knapphet, och värderingar, präglade i högsta grad socialpolitiken, oavsett om det är Sundsvall, Sverige eller andra delar av världen som studeras. För att hantera de många utmaningar som präglade 1800-talets samhälle kom flera olika samhällsfenomen att se dagens ljus. Många av de institutioner, idéer och rättigheter vi idag tar för givna, som exempelvis folkskola, polisväsende, äldreomsorg, socialförsäkringar, tryckfrihet och facklig organisering, utvecklades under 1800-talet, även om de ibland hade rötter längre tillbaka i tiden. Grunderna till det ”moderna” Sverige och Sundsvall lades.

Länder och landsdelar kom också närmare varandra under seklet. Fartyg och järnväg knöt världen samman. I Sverige byggdes Göta kanal färdig, men snart fann den sig utkonkurrerad av nya stambanorna som drogs fram. Med först ångfartyg och senare med järnväg minskade avståndet mellan Sundsvall, resten av Sverige och Europa. Den tilltagande industrialiseringen och urbaniseringen, framförallt under seklets andra halva, ökade migrationen inom och mellan länder, och de många möjligheter som fanns till lönearbete lockade arbetskraftsinvandrare till Sundsvall. Med människorna kom nya idéer om social samvaro och organisering. Folkrörelser, som arbetar-, väckelse, nykterhets- och idrottsrörelsen, växte fram och blev massorganisationer och viktiga sociala mötesplatser i staden. Arbetarklassens politiska och fackliga delar blev mot seklets slut viktiga maktfaktorer, såväl i Sundsvall som i övriga Sverige och på många håll runt om i världen. Inte bara folk och varor spreds över världen, utan också tankar, i vissa fall om ett bättre och mer rättvist samhälle. Det var inte bara i Sundsvall samhället ändrade gestalt, men på 1800-talet kom Sundsvall närmare världen, och världen närmare Sundsvall.

Glenn Svedin, Lektor i Historia, Mittuniversitetet

Plan över Sundvall före branden 1888

Plan över Sundvall före branden 1888 Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Kolerans härjningar

1844 inledde Sundsvalls lasarett och kurhus sin vård av kolerasjuka på Holmgatan vid Åkroken. Där tog de emot skadade och sjuka som kunde botas, även veneriskt sjuka. Epidemiskt sjuka vårdades på grund av smittorisken i tillfälliga sjukstugor eller i hemmen. De obotligt, långvarigt eller kroniskt sjuka som inte hade råd med en privatpraktiserande läkare, kunde tas om hand av fattigvården. Koleran kom till Europa för första gången 1817. Det var hemvändande brittiska soldater från fälttågen i Indien som spred sjukdomen. Under perioden 1834–1874 drabbades Sverige av elva epidemier då 37 000 dog. 1834 rullade liktransporter genom Stockholms gator. 1853 kom en ny koleraepidemi. Författaren August Strindberg skildrar i sin bok Tjänstekvinnans son hur kyrkklockorna pinande ringde hela dagen och bårar bars över kyrkogården. ”Dödgrävarna komma och gå med sina spadar.” Själv fick han som fyraåring som skydd mot sjukdomen bära en amulett av kopparplåt i ett blått band på bröstet och tugga på en rot hela dagen. Både 1834 och 1853 var dödsfallen få i Sundsvall. 1855 däremot fick Sundsvall ett värre utbrott av kolera, som koncentrerades främst till Norrmalm. Det var fattigt och tättbebyggt, marken var sank. Troligen spreds smittan från dassen till brunnar i området. 1866 drabbades Sundsvall av koleran för sista gången. Myndigheter och press manade till lugn och hävdade att oro och fruktan kunde framkalla sjukdomen. Det blev den värsta omgången. 184 insjuknade och 84 avled. Senare under 1800-talet blev sambandet mellan förorenat vatten och sjukdomar tydligt. Lösningen var att ge stadsinvånarna bättre vatten och bättre avlopp. Idag vet vi att koleran sprids genom dricksvatten som smittats av infekterat avlopp.

Tuberkulosen

TBC har alltid funnits men det var när folk flyttade ihop i städer under 1700 och 1800-talen och man bodde trångt i dåliga bostäder, som sjukdomen spreds och blev en folksjukdom. I folkmun kallades sjukdomen för lungsot eller den vita pesten och den drabbade ofta unga vuxna. Det dröjde ända in på slutet av 1800-talet innan sjukdomsförloppet fick sin lösning med bra behandlingsmetoder. Tuberkulos är en smittsam sjukdom som uppkommer genom att tuberkelbakterien sprids genom de lungsjukas upphostningar. Botemedlet mot lungtuberkulosen hette ren och frisk luft, maten skulle vara rik och fetthaltig och patienten skulle växla mellan rörelse och vila. Luftkuranstalter och sanatorier fanns både i Tyskland och Schweiz för de som kunde betala. För övriga fanns tuberkulossjukstugor.

Åtgärder sattes in för att minska spridningen av bröstsjukas upphostningar på offentliga platser som skolor, samlingslokaler, caféer, fabriker, järnvägsvagnar samt desinfektion eller rengöring i lägenheter som bebotts av lungsjuka. I Sundsvall gjordes kostnadsfria hembesök. Det delades ut spottflaska, termometer, tandborste, matpolletter, förhållningsregler och en påse för tvätt. Desinfektion av hemmet ordnades, tvätten togs omhand av en tvätterska samt att den drabbade fick koststöd. Läkaren Gotthilf Steenhoff besökte skolor, undervisade i hygien och gjorde hälsokontroller. Han startade även föreningen Frivillig hjälp. Sommarlovskolonier organiserades. Tuberkulossjukstugor fanns tillgängliga för fattiga med tbc. 1913 öppnade Tuberkulossjukhuset i Sundsvall. Efter andra världskriget påbörjades massvaccinering som pågick fram till 1975.

Vykort med motiv över Medelpads Tuberkulossjukhus i Sundsvall. okänd / Sundsvalls museum CC CC0

Vatten- och avloppsledning

Del av vattenledningsrör i trä. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

När städerna växte så växte också problemen med att ta hand om latrin från dassen, spillning från djur, sopor och förorenat vatten. Sjukdomar spreds då många av stadens dricksvattenbrunnar förorenades av bakterier när det regnade. 1875 bestämdes att en vatten- och avloppsledning skulle byggas. Den invigdes 1879. Vatten skulle tas från Sidsjön. Stadens vattenklosetter anslöts till avloppsnätet som saknade reningsverk och allt avloppsvatten släpptes ut orenat. 1886 påpekade Sundsvalls hälovårdskonstapel att ett nästan tre meter tjockt lager av föroreningar och slam hade hopats vid kloakmynningens utlopp vid hamnen. Stora mängder gasbubblor steg upp till ytan och spred en vidrig stank. Hälsovårdsmyndigheten begärde 1941 åtgärder mot föroreningar. Samtidigt började industrin använda både Selångersån och Bottenhavet för att bli av med industriavlopp och avfall.

Del av ett vattenledningsrör av en delad, trästock. Inuti en del av stocken finns en kanal, ca. 14 cm. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Allmänna Norrländska Industri- och Landtbruksutställningen 1882

Minnesmedalj Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Allmänna Norrländska Industri- och Landtbruksutställningen i Sundsvall (även kallad Konst- och Industriutställningen i Sundsvall) invigdes högtidligt 19 juni 1882 av Oscar II. Kungen hade anlänt till Sundsvall med tåg, vilket var en lämplig markering av att utställningen arrangerades för att fira att järnvägssträckan Sundsvall-Östersund-Trondheim nu var fullt utbyggd.

Samtida avbildningar i Ny Illustrerad Tidning, kartor och programblad visar snickarglada utställningspaviljonger av imponerande mått. Byggnaderna var ritade av stadsarkitekten Per Appelberg, då verksam i Sundsvall. Huvudbyggnaden, som inrymde industriutställningen, låg på Finntorget vid Selångersåns södra strand. Strax till väster låg konstpaviljongen. Norr om Selångersån fanns lantbruks- och husdjursutställningarna. En särskild fröutställning visades en kortare tid i en särskild paviljong i anslutning till järnvägsstationen.

De utställda produkterna var i hög grad tillverkade i Norrland. Som exempel plankor, bräder och lister från norrländska sågverk. Tackjärn, stångjärn, yxor och släggor från norrländska järnbruk och gjutna skeppsklockor och trappräcken från Sundsvall. Snickeriarbeten som sparkar och möbler, textilier som bolstervar, fälltäcken och broderade dukar. I konstpaviljongen visades 224 oljemålningar av svenska artister av vilka57 var bosatta utomlands i Dusseldorf, Paris, Berlin, Rom osv.

Sammanlagt deltog närmare 3 000 utställare, en del representerade med hela maskinparker, andra med näverskor eller sexton sorters sylt från Luleå. Till de mer kuriösa inslagen hörde också en flock renar och en samisk familj medförande kåta och foder.

Utställningskommissarie var sekreteraren i Västernorrlands hushållningssällskap, länsagronomen Adam Emil Löwenhielm. Innan kungen förättade invigningen höll landshövdingen i Västernorrland, Gustav Ryding ett öppningstal. Av samtida tidningsartiklar att döma tycks utställningen ha varit en folkfest och en turistattraktion. Den besöktes av skolbarn(stod kvar in i augusti), hantverkare, direktörer, engelsmän, tyskar m fl och en del av sågverkspatronerna i distriktet bjöd sina arbetare på inträdet. På en enda utställningsdag i juli räknade man in inte mindre än 3.000 besökare. Utställningen fungerade också som en ren varumässa och försäljningskontor gjorde direkta affärer möjliga.

Inom varje utställningsgrupp utdelades ett flertal priser. Prismedaljerna användes sedan flera år framåt som försäljningsargument och avbildades i firmornas annonser och priskurenter . Efter utställningens slut plockades paviljongerna ner. Men en liten kiosk vari man sålde förfriskningar och som stod vid järnvägsstationen under utställningstiden, har av lyckliga omständigheter bevarats och står idag på Friluftsmuseets område på Norra berget i Sundsvall.

Utställningen i Sundsvall 1882 var stor efter norrländska mått mätt men naturligtvis liten i jämförelse med de europeiska huvudstädernas utställningsmanifestationer av industrisamhällets produktionskapacitet och ideal.

På aversen är Oscar II avbildad i profil omgiven av texten 'Oscar II Sveriges och Norges konung'. På reversen återfinns vapnen för Västerbotten, Västernorrland, Gävleborgs län, Jämtland och Norrbotten, samt texten 'Minne Af Norrländska Industri och Landtbruksutställningen i Sundsvall år 1882. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
På aversen är Oscar II avbildad i profil omgiven av texten 'Oscar II Sveriges och Norges konung'.På reversen återfinns vapnen för Västerbotten, Västernorrland, Gävleborgs län, Jämtland och Norrbotten, samt texten 'Minne Af Norrländska Industri och Landtbruksutställningen i Sundsvall år 1882'Medaljen ligger i orginalask med texten ´MINNES - MEDALJ UTSTÄLLNINGEN I SUNDSVALL 1882´ Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
På aversen är Oscar II avbildad i profil omgiven av texten 'Oscar II Sveriges och Norges konung'. Signatur 'S H Ekvall'. På reversen återfinns vapnen för Västerbotten, Västernorrland, Gävleborgs län, Jämtland och Norrbotten, samt texten 'Minne Af Norrländska Industri och Landtbruksutställningen i Sundsvall år 1882' Medaljen ligger i orginalask med texten ´MINNES - MEDALJ UTSTÄLLNINGEN I SUNDSVALL 1882´ Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Minnesmedalj med präglat motiv. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Minnesmedalj med präglat motiv. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Information om Allmänna Norrländska Industri- och Lantbruksutställningen i Sundsvall 1882 och utställarna samt karta över utställningsområdet Sundsvalls museum
Information om Allmänna Norrländska Industri- och Lantbruksutställningen i Sundsvall 1882 och utställarna samt karta över utställningsområdet Schreiner, David / Sundsvalls museum

1 maj 1890 – en världspremiär

På 22 olika platser i Sverige demonstrerade omkring 150 000 personer på första maj 1890. Sundsvalls var inget undantag. På Storgatan marscherade 10 000 människor. Här fanns ett starkt arbetarfäste sedan strejken 1879 – som var Sveriges första stora strejk.

I hela den industrialiserade världen var denna dag, 1890, premiär för arbetarrörelsens 1 maj-firande. Industriarbetare över hela världen demonstrerade för åtta timmars arbetsdag. I Sundsvalls tidning stod det att läsa 3 maj 1890:

Längst fram i förstamajtåget gick fröken Märta Nordén i svart klänning med rött band, röda långa handskar och rött ansiktsflor. Hon bar ett vitt demonstrationsstandar med slagordet ” 8 timmars arbete, 8 timmars frihet, 8 timmars hvila.

Första maj-demonstration för allmän rösträtt i Sundsvall 1899. Poliskonstapel "Lång-Olle" till vänster. okänd / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Silver- och guldsmeder i Sundsvall

Redan 1637 omnämns en Lars Guldsmed i Sundsvall. Om honom vet vi inte mer än namnet. En förmodad son till honom – Anders Larsson var verksam som guldsmed mellan 1668–1678.

Efter dessa två tidigaste yrkesmän finns inga kända föremål i behåll. Först på 1750-talet finns belägg för ännu ett par guldsmeder, Alexander Ström och Elias Modin. Under 1700-talets senare del startade fler guldsmeder upp sina verksamheter. Beställare var både kyrkor och privatpersoner. Många jämtländska kyrkor har silverinventarier som tillverkades i Sundsvall. Guldsmederna var högt ansedda i staden och flera fick offentliga uppdrag.

Under 1800-talet utökades antalet guldsmeder ytterligare. Fler fick i större utsträckning råd att köpa.

Snusdosa i silver. Spetsoval med profilerade sidor. På locket svisselerad ytdekor föreställande blommor och blad. Tre målade glasbitar sitter infattade i locket. Initialerna 'E P S D' är inristade i botten. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Snusdosa i silver. Spetsoval. På locket en svisselerad bård, graverade blommor, samt kungligt monogram 'C XIV J'. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Snusdosa med oval form. På locket graverad brodyr, samt svisselerad och ciselerad dekor. Tre infattade glasbitar med blom- och fågelmotiv. 'A.J.A.G.L.I.S. I. C.L.D.' är inristat i botten. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Snusdosa i silver. Spetsoval med profilerade sidor. På locket svisselerad dekor, samt två infattade emaljmålningar och ett infattat nyckeldragarur. Uret är märkt 'Vacheron Freres' på verket och tavlan. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Snusdosa tillverkad av en porslinssnäcka med silverlock och fattning. Locket är förgyllt invändigt. På locket finns graverad dekor föreställande blommor och en kartusch i nyrokoko-stil. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Snusdosa tillverkad av en porslinssnäcka med silverlock och fattning. Locket är förgyllt invändigt. På locket finns graverad dekor föreställande blommor och en kartusch i nyrokoko-stil. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Ett par örhängen i guld. Empirestil. Filigranarbete. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Sockrets betydelse

Råsocker kom till Europa från europeiska kolonier på det södra halvklotet. I Europa raffinerades råsockret och fick sin vita färg. Sockret betraktades till en början som ett läkemedel. Apotekarna tillredde medikamenter där sockret var en viktig beståndsdel. Marsipan salufördes som ”hjärtsocker för sjuka”.

Användandet av socker fick från sent 1700-tal fäste hos städernas framväxande borgerlighet. Det var en statusvara som signalerade fest! Under 1800-talet började en inhemsk produktion av socker. Det innebar att varan blev betydligt billigare. Kafferep med sju sorters kakor blev populärt.

Sockerskålar tillverkade 1828 av Nils Johan Hagman. Han var verksam som silversmed i Sundsvall 1818–1841. Troligtvis har sockerskålarna stått på salsbordet hos någon borgarfamilj i staden. David Schreiner / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Dopkaramell. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)
Bröllopskaramell. Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Läsk och sötsaker förknippas idag med fest. Från 1800-talet till mitten av 1900-talet värderades socker högt och var dyrt. Vid dop, bröllop och begravningar bjöds gästerna på mat, kaffe och sötebröd. Med sig hem fick de karameller prydda med bilder, ord och symboler. Karamellerna var inte tänkt att ätas utan sparades som minne.

Påse tillverkad av svart- och vitrandigt crepepapper. Påsen innehåller en begravningskaramell Schreiner, David / Sundsvalls museum Attribution-NonCommercial (CC BY-NC)

Litteraturkällor

  • Edvinsson, Sören, Den osunda staden: sociala skillnader i dödlighet i 1800-talets Sundsvall = [The unhealthy town] : [social inequality regarding mortality in 19th century Sundsvall], Demographic Data Base [Demografiska databasen], Univ., Diss. Umeå : Umeå universitet, 1992.,Umeå, 1992.

  • Humble, Sixten & Ahnlund, Nils, Sundsvalls historia Del III Tiden 1803-1862, Sundsvall, 1921.

  • Svedin, Glenn, "En ohyra på samhällskroppen": kriminalitet, kontroll och modernisering i Sverige och Sundsvallsdistriktet under 1800- och det tidiga 1900-talet, Brutus Östlings bokförlag Symposion, Diss. Sundsvall : Mittuniversitetet, 2015,Höör, 2015.

  • Tedebrand, Lars-Göran (red.), Sundsvalls historia, Stadshistoriska komm., Sundsvall, 1996-1997.

  • Torell, Örjan, Den osynliga staden: en gestaltningsmodell hos Olof Högberg, Ludvig Nordström, Bertil Malmberg, Birger Sjödin, Karl Östman, Lars Ahlin och andra svenska författare fram till våra dagar, h:ström - Text & kultur, Umeå, 2008.

  • Östman, Karl, I Stenstad: [noveller och andra texter], Karl Östman-sällskapet, [Härnösand], 2009.

Order this image

Share to