Gårdsfolk på Hallen 1:2. Till vänster sitter Valborg Magnusson och till höger Maria Magnusson med maken Fredrik i bakgrunden. I mitten ses sommargäster.
Gårdsfolk på Hallen 1:2. Till vänster sitter Valborg Magnusson och till höger Maria Magnusson med maken Fredrik i bakgrunden. I mitten ses sommargäster. Bild: Kållereds hembygdsförening

Förr i tiden var det fullt med sommargäster i Kållered

På 30-talet växte stugorna upp som svampar i marken och stadsborna kom till Kållered. Här är berättelsen från en sommargäst som sedan blev Kålleredsbo.

Den här berättelsen grundas på ett kapitel i hembygdsföreningens skrift nr7 1990 författat av Gördis Johansson (1919–2005, född Börjesson). Gördis var en entusiastisk medarbetare i föreningen under många år.

Gördis föddes på Lilla Vegagatan 5 och hade ingen anknytning eller släkt till Hallen. Tillsammans med sina föräldrar och två syskon var hon vad man kallar sommargäster på Hallen i Kållered. De hyrde från 1936 och nio år framåt sommarbostad hos lantbrukarfamiljen Fredrik och Maria Magnusson. Gördis familj fick därefter möjlighet att köpa en bit mark där de byggde ett eget litet hus som fick adressen Långaberget 3. Gördis förlikade sig aldrig med namnet Långaberget, hon förstod inte vilken anknytning det hade till Hallen.

På 30-talet växte det upp sommarstugor som svampar i Kållered. Det var en blandning av små fina hus och masonitbyssjor. Tomterna var oftast arrenderade på obestämd tid, undantagsvis friköpta. De flesta är borta nu.

Här är Gördis berättelse

Gördis Johansson, sommargäst under 1930-talet på Hallen. Bild: Kållereds hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

”Vi flyttade vanligen till Kållered på examensdagen, alltså i början av juni. Det var en stor dag för alla! Pappa hade ordnat med lastbil men det var inte så mycket grejer som vi behövde ha med oss. Ett par sängar bara. Vi fick använda värdfolkets övriga bohag. Innan resan till Kållered hade mamma sytt madrassvar som fylldes med hackelsehalm när vi kom fram, halmen lämnades tillbaka på hösten. Hon hade packat sänglinne, lite porslin och så lite kläder som möjligt. Allt fick plats i en Amerikakoffert (en stor låda) och några lådor till.

Sommargästerna hade inte stora krav. Första sommaren fick vi bo i ett rum i lagårn. Kokmöjligheterna fanns i snickarboden med samma ingång som djuren. Följande år flyttade vi in i det stora rummet i boningshuset, senare fick vi disponera det lilla rummet ”kammaren”. Maten lagades på spritkök. Vi bodde även i ett litet vindsrum som låg på ena gaveln. Därefter bodde vi i den lilla stugan, egentligen byggt som hönshus, två och en halv gånger tre meter, intill boningshuset. Vi hyrde upp oss så att säga. I det stora rummet fanns en vacker chiffonjé. I den fick i bara använda de stora lådorna, i de små under klaffen förvarades gårdshandlingarna.

För bönderna i Kållered var sommargästerna ett bra tillskott till ekonomin. De små gårdarna hade inga stora inkomstkällor utan man sålde ägg på torget och mjölk skickades med tåget till Göteborg. Nu kunde man sälja en del av detta direkt till sommargästerna. Kontanter var en bristvara.

Ett paradis för stadsbarnen

Fredrik Magnusson, dottern Valborg och hustrun Maria framför boningshuset "Fredriks" Hallen 1:2 (i dag Färåsvägen), 1930-tal. Bild: Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Familjen Magnusson bestod av mannen Fredrik, hustrun Maria, samt en dotter Valborg som hade två pojkar i samma ålder som min syster och jag.

Hur klarade värdfamiljen bostadsfrågan under sommaren? Jo, mannen Fredrik låg i kökssoffan, makan Maria, dottern och hennes barn i en skrubb på vinden. Maria i en säng på tvären i skrubben och de övriga med huvudet strax under takåsen och fötterna mot den lilla ingången. Men allt fick gå under dessa sommarmånader.

Vilken värme och vilken luft det måste ha varit i detta utrymme på vinden! Rent och fint var det alltid hos Magnussons.

Det var ett paradis för oss stadsbarn, få springa ute på ängarna, åka i hölass och ha husdjuren så nära inpå varje dag. Man fick en inblick i hur en småbrukarfamiljs liv var. Så annorlunda mot en stadsfamiljs.

Barnen på Hallen fick hjälpa till med arbetet så mycket de orkade och ville

Det kunde vara att plocka bär som sedan såldes, att hämta korna som betade i utmarkerna när de skulle hem för att mjölkas. Därför var vi mycket i markerna och lärde oss att känna igen de olika platserna med de konstiga namnen som Ulvekulla, Bölets damm, Tuttjärn, Vetetjärn, Fysjön mm. Vi fick ”beta” korna efter vägkanterna, knacka porslin till hönsen. Porslinet gav man dem i stället för snäckskal. Vi barn höll ihop dagligen.

Åka efter häst var också en upplevelse. Ett par gånger varje sommar åkte vi med till kvarnen i Götaforsliden. En gång i veckan var det mjölkkörning. Mjölken skulle till Kållereds station som var uppsamlingsplats för all mjölk från gårdarna. Den transporterades sedan till Göteborg.

Mjölkköraren var också skickebud, att köpa jäst och snus var det vanligaste. Postutkörning med brevbärare fanns inte. Järnvägsstationen fungerade som post. Man fick gå in och fråga om det fanns någon post.

Kvinnorna gick till lanthandeln på lördagar

Gårdsfolk och sommargäster Hallen 1:2 cirka 1935. Bild: Kållereds hembygdsförening

Sommargästerna åkte inte till Göteborg under sommarmånaderna utom om det var alldeles nödvändigt. Min pappa åkte till arbetet varje dag med tåg eller buss. Han gick till stationen, det tog ungefär en halvtimma.

Barnfamiljerna var kvar hela veckan. Kläder skulle tvättas, de kokades i en stor gryta som stod vid en brunn som ofta sinade. Då körde Fredrik kläderna till Långåkersbäcken så de kunde sköljas. Vatten till hushållen hämtades i 50-liters flaskor i Långåkers källa.

Lördagarna gick kvinnorna till affären, en fantastisk lanthandel. Där hängde hinkar, tofflor, och diverse annat i taket. Manufakturvaror, järnvaror och livsmedel. Fotogen till spritköken som man lagade maten på var viktigt. Varorna kördes hem till oss av lanthandlaren med häst och vagn.

Fiskbilen kom två gånger i veckan. En fotogensäljare från Mölndal körde runt bland gårdarna. Då och då kom det ”knallar” på besök. De hade ofta öknamn såsom ”Klockemakaren” och ”Koralen”, denne var barnen livrädda för.

Grammofon fanns oftast med och de spelade och sjöng

Sommargäster på Hallen 1:2, 1930-tal. Bild: Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Lördag och söndag blev det invasion på Hallen. Då kom släktingar och vänner på besök till oss som hyrde. Ungdomar som hyrde över helgerna kom också. De var klädda i vita långbyxor och kritade tygskor som var utmärkande för sommargästerna. Grammofon fanns oftast med och de spelade och sjöng. Kanske blev de lite högljudda på grund av konsumtion av alkohol, detta var inte ovanligt.

Sommargästerna hjälpte till med höet

Sommargäster poserar utanför den lilla sommarstugan på Hallen 1:2 (i dag Färåsvägen), 1930-tal. Bild: Kållereds hembygdsförening

När höet skulle bärgas var det semestertider för sommargästerna. De hjälpte gärna till i sina vita byxor. Men de flesta hade nog aldrig hållit i en högaffel och till kor och hästar hölls ett lagom säkerhetsavstånd. På söndagarna var det vanligt med gemensamma promenader runt omkring Hallen, till exempel till Tuttjärn eller Apelgårdarna och ibland så långt bort som till Heljered.

Logdans förekom på många gårdar. men då under stränga restriktioner. ingen eld, inga cigaretter, möjligen fick en fotogenlampa vara tänd. Min pappa, som var garanterat nykter, skötte ordningen och spelade på grammofonen som var musiken på danskvällarna.

Vi barn lärde oss att simma i Färåstjärn (Bergsjön) och vi kunde också avlägga simprov där. Promotionsdagen vid denna vackra sjö var en folkfest med magister Ahlström som promotor.

De första torsdagarna i juli och augusti var det Kungsbacka marknad och då skulle de bästa kläderna på. För barnen blev det examenskläderna, damerna hade hatt och kappa och herrarna kostymer. Vi tog ett tidigt tåg till Kungsbacka för att inte missa kreaturshandeln på ett litet torg bakom järnvägsstationen. Bönderna köpte smågrisar, hushållsgrisen var nödvändig i lanthushållet.

Dansade på Alberts loge i Tulebo

Midsommarfirande med sommargäster på Hallen, 1930-tal. Bild: Kållereds Hembygdsförening Attrbution-ShareAlike (CC BY-SA)

Sommardagarna gick fort. I Kållered började skolan redan den första augusti. Jag hade fått en cykel och skjutsade Tage, ett av barnen Magnusson, till skolan ibland. Denna lilla skola blev en ny upplevelse. Gemensam undervisning med flera årsklasser i samma sal. Uppvärmning med kamin och toaletter på gården. Jag önskade att få gå i den här skolan men jag fick gå i Nordhemsskolan i Göteborg, denna väldiga byggnad.

Men min barndoms somrar med lek och bad tog slut, jag började arbeta. Det innebar en annan sommartillvaro. Nu träffades ungdomarna från Göteborg och Kållered på caféerna. På lördagskvällarna dansade vi på Alberts loge i Tulebo.

Förhållandet mellan den fasta befolkningen och sommargäster var fint. Man uppskattade och respekterade varandra och många blev nära vänner. Även vi unga blev nära vänner och mer än så. Flera gifte sig med varandra. Jag och Åke gifte oss och fick med tiden fyra pojkar. Jag flyttade till Åke i Heljered. Heljered som jag tyckte låg så långt bort när jag var barn. Åke var född och uppvuxen i Heljered liksom våra pojkar är. Med lite stolthet brukar jag tala om att tre av mina barnbarn är sjätte generationen som gått i Kållereds skola.”

Order this image

Share to