Digitalt Museum Digitalt Museum

Bälte


Om objektet

Benämning:
Bälte (Sakord)

Historik:
Användning:
Brukningsort: Norge (NO), Norska lappmarken, Kautokeino sn, Sieppi
Ägande:
Tidigare ägare: Persen, Mattis Persen
Tidigare ägare, ort: Norge (NO), Norska lappmarken, Kautokeino sn
Accession:
1891 (1891)
Förmedlare: Samzelius, Hugo
Säljare till museet
Pentha, Mattis
Samzelius, Hugo
Säljare till museet, ort
Sverige (SE)
Norge (NO), Norska lappmarken, Kautokeino sn

Beskrivning:
Huvudliggaren:
"Bälte fr. Kautokeino sn, Norska lappmarken. Från Sieppi. Med renhornsspänne. För kvinnor. Ink. fr. Mattis Persson Pentha. Ink. af jägmästaren Hugo Samzelius. 1891. Bil. Samzelius 508."

Identifikationsnr:
NM.0069806

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Bälte

Bälte kan betyda:

Grönt bälte

Ett grönt bälte är ett område som avsatts för att bevara mark som i hög grad är oexploaterad, orörd eller jordbruksinriktad och som helt eller delvis omsluter en tätort, ofta en storstad. Detta bland annat i syfte att stärka naturskyddet eller ge plats för rekreation.

Orions bälte

Orions bälte eller "Tre vise männen" är ett "bälte" av tre stjärnor i stjärnbilden Orion. Stjärnorna är Alnitak (Zeta Orionis), Alnilam (Epsilon Orionis) och Mintaka (Delta Orionis).

Deltoras bälte

Deltoras bälte (originaltitel Deltora Quest) är ett samlingsnamn för tre serier av fantasyböcker för barn skrivna av den australiska författaren Emily Rodda och ursprungligen utgiven i Australien mellan 2000 och 2004. De totalt femton böckerna är uppdelad i tre serier, Deltoras bälte omfattar åtta böcker, Den pirranska pipan tre böcker och De fyra systrarna fyra böcker.

Bälte (kläddetalj)

Ett bälte, skärp eller en livrem är en rem man bär kring midjan eller runt höfterna. Ordet bälte kommer av latinets balteus (gördel) och har funnits i svenska språket sedan fornsvensk tid. Ordet skärp kommer av lågtyskans scherpe, som i sin tur förmodligen kommer av franskans écharpe, som även kan betyda armbindel eller halsduk. [1] Betydelsemässigt är ett skärp ofta mjukare och smalare än ett bälte. Till exempel kallas en morgonrocks knytanordning för skärp och inte för bälte. På grund av denna skillnad och modets växlingar för könen finns även uppfattningen att bälten används av män och pojkar, och skärp av kvinnor och flickor.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 3.0 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...