Digitalt Museum Digitalt Museum

Hårklädsel


Om objektet

Benämning:
Hårklädsel (Sakord)

Historik:
Har enligt uppgift använts vid bröllop och begravningar av givarinnans mor Katarina Andersson i Skuttunge by, Skuttunge socken, Uppland, född 1832 i Sundbro i Bälinge socken, Uppland. Sydd av sömmerskan Margaretha Wiksell i Skuttunge, (gift Ekvall), antagligen på 1870-talet.

Gåva från Elvira Gustavsson, Uppsala.
Produktion:
1870 - 1880 (sannolikt)
Tillverkare, säker: Wiksell, Margaretha
Tillverkningsort: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Skuttunge
Användning:
Brukare, säker: Andersson, Katarina
Brukningsort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Skuttunge, Skuttungeby
Accession:
Givare till museet, säker: Gustavsson, Elvira
Givare, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Uppsala

Beskrivning:
Hårklädsel av vit silkespets och svart sammet.

Identifikationsnr:
UM06664

Institution:
Upplandsmuseet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Upplandsmuseet

Museets webbplats:
www.upplandsmuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan uppgifterna om objekten variera. Kontakta gärna Upplandsmuseet om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen. Tack på förhand!

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Fyra bröllop och en begravning

Fyra bröllop och en begravning är en brittisk film från 1994 regisserad av Mike Newell.

Allmoge

Allmoge (av fornsvenskans all mogen, allt folket) är en benämning på bönder och ståndslösa människor i det svenska bondesamhället. I modernt språkbruk närmast jämförbart med allmänheten.

Dräkt

En dräkt är en enhetlig uppsättning av kläder. En dräkt kan symbolisera ett yrke eller ämbete (såsom en uniform eller ämbetsdräkt), användas vid fester och högtider (till exempel frack, balklänning, folkdräkt och smoking) eller vara avsedd att skydda kroppen vid extrema förhållanden (bl a rymddräkt, rustning eller dykardräkt).

Begravning

Begravning, även kallat jordfästning, är en ceremoni inför gravsättningen av en avliden. Se Gravskick för olika former av gravar.

Bröllop

Ett bröllop är en vigsel och den tillhörande festen för att symbolisera att ett par ingått ett äktenskap. Ordet bröllop kommer av fornsvenskans bruþlöp, alltså ’brudlopp’. Brudloppet var beteckningen på det följe som ledsagade bruden från brudens hem där fästningen skett och det nya hemmet.[1] Bröllopet föregås ibland av en förlovning eller trolovning. Om den kommande bruden är medlem i Svenska kyrkan kan bröllopet föregås av lysning i de församlingar kontrahenterna tillhör.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 3.0 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...