Digitalt Museum Digitalt Museum

Kläde


Om objektet

Benämning:
Kläde (Sakord)

Historik:
Klädet har tillhört Greta Ersdotter, född 1804 i Backa, Ärentuna socken, Uppland. Gift 1827 med Bengt Ernström, dräng hos prästen, sedan bonde.

Inköpt 1929 från J Ernström och P A Pettersson, Lövstalöt, Bälinge socken, Uppland.
Användning:
Brukare, säker: Ersdotter, Greta
Brukningsort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Ärentuna, Backa
Accession:
1929
Säljare till museet, säker
Ernström, J E
Pettersson, P A
Säljare till museet, ort, säker: Sverige (SE), Uppland, Uppsala, Uppsala, Bälinge, Lövstalöt

Beskrivning:
Kläde av bomullslärft. Varp och inslag av blått, mörkblått och vitt bomullsgarn. Rutmönster. Smala fållar på två sidor. Handvävd.

Identifikationsnr:
UM02849

Institution:
Upplandsmuseet

Ingår i setet:
UM02873 - Kista

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Upplandsmuseet

Museets webbplats:
www.upplandsmuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan uppgifterna om objekten variera. Kontakta gärna Upplandsmuseet om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen. Tack på förhand!

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Kläde

Kläde är ett ylletyg. Det tillverkas av kardullgarn och påminner om vadmal, men skillnaden ligger i råvarans kvalitet, vävtekniken, valkningsmetoden och graden av efterbearbetning. För kläde används en bättre ullråvara och ett tätare väv. Kläde utsätts efter valkning (behandling med vatten och mekanisk bearbetning) för ruggning, överskärning och pressning.

Allmoge

Allmoge (av fornsvenskans all mogen, allt folket) är en benämning på bönder och ståndslösa människor i det svenska bondesamhället. I modernt språkbruk närmast jämförbart med allmänheten.

Dräkt

En dräkt är en enhetlig uppsättning av kläder. En dräkt kan symbolisera ett yrke eller ämbete (såsom en uniform eller ämbetsdräkt), användas vid fester och högtider (till exempel frack, balklänning, folkdräkt och smoking) eller vara avsedd att skydda kroppen vid extrema förhållanden (bl a rymddräkt, rustning eller dykardräkt).

Dräkt (damplagg)

Dräkt är ett damplagg bestående av jacka och kjol eller byxor, vanligtvis i matchande tyg och färg. Den sistnämnda kombinationen brukar kallas byxdress. Kvinnans dräkt blev modern på 1890-talet, och den imiterade mannens kostym. Trots att dräkten för damer ursprungligen var avsedd för promenadbruk, kom den snart att bli en praktisk klädsel för vissa typer av förvärvsarbetande kvinnor.

Flor (dräkt)

Flor (av latin flos ’blomma’) är tunt, genomskinligt tyg (spets, nät) för ansiktsslöjor och brudslöjor.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...