Digitalt Museum Digitalt Museum

Spel


Om objektet

Benämning:
Spel (Sakord)

Titel:
Toto

Historik:
Produktion:
1930 (1930-T)
Tillverkare: Aristo
Användning:
1930 (1930-TAL)
Accession:
1966
Givare till museet: Wachtmeister, Karin
Givare, ort: Sverige (SE), Uppland, Stockholm, Lidingö, Lidingö

Identifikationsnr:
NM.0270281+

Institution:
Nordiska museet

Visa tilläggsinformation

Om museet

Museum:
Nordiska museet

Museets webbplats:
www.nordiskamuseet.se

Samlingarna har katalogiserats under lång tid och av många olika personer. Därför kan informationens kvalitet variera. Kontakta oss via länken nedan om du hittar felaktigheter eller vill komplettera informationen.

Relaterade artiklar

Rekommendera en artikel från Wikipedia eller en annan godkänd källa

Autogenererade artiklar från Wikipedia

Spel

Ett spel eller sällskapsspel är en tävlingsinriktad sysselsättning, för en eller flera individer, som utövas enligt bestämda regler, och vanligen med hjälpmedel av något slag. Spelet drivs framåt av spelarens handlande i olika situationer antingen genom strategiska val eller slumpmässiga utfall, eller dessa kombinerade. Detta resulterar till slut i belöning eller straff, det vill säga vinst eller förlust, vilka skapar ett slags spänningsmoment.

Svenska Spel

AB Svenska Spel är ett statligt bolag som verkar inom den reglerade spelmarknaden i Sverige. Svenska Spel tillhandahåller spel på sport, nummerspel och poker både på nätet, mobilen och i butik eller på något av deras fyra kasinon som ligger i Sundsvall, Malmö, Göteborg och Stockholm där det även går att spela på flera spelautomater och flera olika "bordsspel". Andra stora aktörer på denna marknad är ATG, Folkspel och Spero. Till skillnad från privatägda och utländska företag kontrolleras Svenska Spels verksamhet av Lotteriinspektionen.

Varpa (spel)

Varpa är en sport som anses komma från Gotland[1]; det är i alla fall där som spelet är vanligast. Sporten varpa är med i Riksidrottsförbundet.

Pott (spel)

Pott är en samling marker (eller pengar eller något annat) som man kämpar om i vissa hasardspel. Potten utgörs av de marker som deltagarna har satsat och ligger ofta i en hög i mitten av bordet.

Matematiskt spel

Ett matematiskt spel är ett spel som är abstrakt (i den meningen att det inte handlar om något) och vars regler har anknytning till något område inom matematik eller logik eller till något särskilt matematiskt problem. Reglerna är oftast enkla och inte sällan fåtaliga, annars räknas spelet normalt inte som ett matematiskt spel. Brädspel som schack och go betraktas därför normalt inte som matematiska spel. Ett matematiskt spel innehåller oftast inte något moment av slump. Man kan också räkna vissa pusselspel för en deltagare som matematiska spel.

Allt innehåll från Wikipedia är licensierat under en Creative Commons 2.5 licens

Many images, depicted motifs and artefacts on DigitaltMuseum are protected by copyright. These may not be copied or published without permission from the copyright owner.   © KulturIT

Var god vänta...