Folkhemmets rum: Köket

24 objects

Kök i lägenhet på Nytorgsgatan 36, Stockholm. Köket kommer från Carl-Axel Ackings hem på Nytorgsgatan 36, Stockholm. Publicerad i Svenska Hem i ord och bilder, Nr 10 1939 s. 222-225 Carl-Axel Acking ”Ett hem på söder - hos arkitekt och fru Carl-Axel Acking”.

Kök i blått. Kvinna vid öppet kylskåp med diverse matvaror. 1950-tal.

Liten pojke sitter vid matbord med gaffel i handen och mattallrik framför sig. "Pitepalt i Öjebyn".

Affärsinteriör. Kvinna i köksmiljö jämför prov på plastlaminat, så kallad perstorpsplatta.

Köksinteriör med kvinna i randigt förkläde som arbetar vid köksbänken. Hon skär grönsaker på en skärbräda medan en gryta står på spisen.

Reklambild för NKs arbetsstol. Pojke sitter på pall vid köksbord.

Konsumentinstitutet. Två kvinnor utför mätning i kök.

Familj vid dukat bord. Man, kvinna och liten flicka i kök äter frukost.

Man och kvinna framför kylskåp i gråblått kök.

Interiör från kök där man och kvinna monterar ihop köksmöbler ur NK:s, Nordiska kompaniet, TRIVA-serie.

Handikappanpassat kök. Kvinna i rullstol vid spis

Ett par fyller i blankett för Allmän självdeklaration vid köksbord. På bordet ligger ett paket cigaretter av märket Bill

Skafferi och kylskåp

Kök. Interiör. En man med förkläde står vid diskbänk och diskar.

Kök. Kvinna bakar med en Electrolux hushållsassistent.

Kök. Kvinna som diskar.

Kök. Kvinna som bakar.

Köksinteriör med diskbänk.

Familj kring matbord.

Familj kring matbord.

Köket

Under bondesamhället var storstugan ett allrum för matlagning, arbete, umgänge och sömn – idag har köket åter blivit en samlingsplats. Men vad hände däremellan? Under 1930- och 1940-talen utvecklades små kompakta kök för att effektivisera hemarbetet. Moderna och rationella kök skulle höja husmödrarnas status och göra dem till experter på sitt eget kompetensområde – hemmet. Hemmens forskningsinstitut (HFI) studerade arbetsmetoder, inredning och redskap.

Undersökningarna ledde till rekommendationer och normer: alla saker på rätt plats, inte ett steg i onödan. Svensk köksstandard, som till viss del fortfarande lever kvar, fastställdes första gången 1950 och angav mått för bänkar, skåp och arbetsytor. Under 1950- och 1960-talen blev köket rymligare och matplatsen kom tillbaka. Litet och effektivt eller rymligt och välkomnande – ett sekels ideologier och samhällsförändringar kan avläsas i köket.

Fem av folkhemmets rum, vardagsrummet, köket, sovrummet, badrummet och tvättstugan, är representerade i bokserien Folkhemmets rum, utgiven på Nordiska museets förlag våren 2013. Fotoutställningar om fyra av rummen kommer att avlösa varandra fram till och med 2015 (vardagsrummet, köket, sovrummet och badrummet). Samtliga bilder är hämtade ur Nordiska museets bildsamling som innehåller drygt sex miljoner bilder, vilket gör den till Sveriges största kulturhistoriska bildsamling. Här finns verk av flera av landets mest kända fotografer.

Share to